Om deze pagina volledig te bekijken heeft u een nieuwere versie van de Adobe Flash Player nodig.

Get Adobe Flash player

De gewonnen  bekerMobirail wint beker voor ProRail project

Het gebeurt niet vaak dat wij als leverancier een dergelijke erkenning krijgen, maar Mobirail wist een prijsbeker in de wacht te slepen als dank voor de professionele aanpak van het ProRail-project Tweede rondgang.


Het Nederlandse spoornetwerk kent veertien verkeersleidinglocaties, posten, allemaal in beheer van ProRail. Het project dat Mobirail onder haar hoede kreeg, Tweede rondgang, was de verbetering van de hardware van de communicatie-installaties en communicatieapparatuur van de verkeersleiders. Nieuwe functionaliteiten waren hard nodig om de communicatie tussen de treinmachinist en verkeersleider te verbeteren. Een project met enorme impact want 1,2 miljoen treinreizigers kunnen stranden vanwege miscommunicatie of helemaal geen communicatie tussen de verkeersleider en de treinen op het spoor.

26 verbeteringen

Operationeel manager Rob Gravendijk: ‘Er waren in totaal 26 verschillende verbeteringen in bijvoorbeeld alarm of noodsituaties en de installaties eenduidig en gebruiksvriendelijk maken naar de wensen van de verkeersleiding van ProRail.’ Een enorm uitdagende klus voor Rob en zijn team. Collega’s zijn meer dan een jaar in touw geweest met de voorbereiding. Rob: ‘Een vijfkoppig team heeft de wijzigingen per locatie in de nachtelijke uren doorgevoerd. Per post hebben ingenieurs twee weken voorbereiding getroffen.’

Foutloze operatie

Vooral de migratie in Amsterdam, de grootste post van Nederland, was extra spannend; fouten waren hier gewoon niet geoorloofd. Maar alles liep foutloos en gesmeerd. Rob: ‘Het geheim zat in de aandacht en zorgvuldigheid die we aan de communicatie hebben besteed. Technisch hebben we veel afgetimmerd door proof of concepttesten en de verkeersleiders die intern zijn opgeleid. We hebben een compleet draaiboek samengesteld, deze ook weer per post besproken en geaccordeerd.’ Het project is 13 november vorig jaar opgeleverd en vorige maand reikte Jan Franchimon, manager ICT Operations ProRail de beker uit aan projectmanager Rob Straatsma.